البيانات الاساسيه

السيره الذاتيه

Curriculum Vitae

Personal details:                                                                                    

Name: Omnia Ahmed Mohamed                                  

Profession: Assistant Lecturer –Food hygiene and control department-

 Faculty of Veterinary Medicine- Beni-Suef University

Date of Birth: 12/04/1992                                                                        

Place of birth: Minia, Egypt                                                       

Nationality: Egyptian                                                         

Sex:Female
Social  status:  Married with one child

Home address:  Beni-Mazar, Minia, Egypt  

Work Address: Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Beni-Suef University, Egypt.

E. Mail:

Omnia.ahmednasr@gmail.com

Telephone: 0863787245

Work: 0020/082/2327982

Mobile: 002/01151547978

Academic details-Higher education:

MVSc  in  Veterinary  medical  sciences  (Hygiene  and  Control  of  Meat,  Fish,  their  products and  animal  byproducts)  in  10th  April,  2018.

Institution:  Faculty of Veterinary Medicine, Beni-Suef University, Egypt.

Dissertation title:  "Microbiological risk assessment of ready to eat meat"

BVSc in Veterinary Medical sciences in May, 2014

Institution:  Faculty of Veterinary Medicine, Beni-Suef University, Egypt. Final graduation:  Very Good

Professional details:

Name of employer:  Faculty of Veterinary Medicine, Beni-Suef University, Egypt.

Positions:

1. Assistant  lecturer  of  Food  Hygiene  and  Control  from  May,  2018  till  now

2. Demonstrator Food hygiene and control from March, 2015 till May 2018

Teaching experiences:

At  the  department  of  Food  Hygiene  and  Control,  Faculty  of  Veterinary  Medicine,  Beni-Suef University,  Egypt.

Weekly practical Lab  of  the  Food  hygiene  and  control  as  well  as  a  technical  assistance  in the  undergraduate  training  courses  of  Hygiene  and  Control  of  Meat,  Fish,  their  products  and animal  byproducts.

Educational training courses:

 

1-       Enhancement of interactive display skills

2-       Morales of scientific research

3-       Credit hours system of education

4-       Management of research team

5-       Competitive projects management

6-       Plagiarism checking course

Other skills:

Languages:

  • Arabic  : Native language
  • English: Institutional TOEFL score (577), IELTS score 6

 

Computer:

  • ICDL Certificate
  • User of several computer applications and software (i.e. Windows, Microsoft office).

List of publications:

 

Thesis:

 

Microbiological risk assessment of ready to eat processed meat.

Omnia.A.M.Ahmed (2018)

M. V. Sc., Thesis, Fac. Vet. Med., Beni-suef Univ.

Research paper:

Microbiological risk assessment of ready to eat processed meat.

FA Khalafalla, FHM Ali, Omnia.A.M.Ahmed

Journal of faculty of veterinary medicine.

عنوان رسالة الماجستير

تقييم الخطورة الميكروبيولوجية فى اللحوم المصنعة الجاهزة للاكل

ملخص رسالة الماجستير

تقييم الخطورة الميكروبيويوجية فى اللحوم المصنعة الجاهزة للأكل الملخص العربى تحتل الأطعمة الجاهزة للأستهلاك المرتبة الأولى فى كونها سريعة التناول و هذا الأتجاه الحديث للعصر نتيجة لسرعة الحياة اليومية و هذه الأطعمة يمكن وصفها بأنها حالة من الأطعمة التي تكون جاهزة للاستهلاك الفوري عند نقطة البيع. الأطعمة الجاهزة للأكل يمكن أن تكون الخام أو المطبوخة، ساخنة أو مبردة ويمكن أن تستهلك دون مزيد من المعالجة الحرارية. ويستهلك مؤخرا عدد كبير من الناس الغذاء الجاهز للأكل، ومن المهم جدا إنتاج أغذية آمنة لمنع التسمم الغذائي البشري، لذلك فإن الممارسات الصحية مهمة جدا في مصنع تجهيز الأغذية. تم فى هذه الدراسة جمع عدد مائة و عشرون عينة من اللحوم الجاهزة للأكل عشرون من كل (اللانشون ، فرانكفورتر، هوت دوج، بسطرمة، شاورما، اللانشون المدخن) من محلات مختلفة في مدينة بني سويف. تم نقل العينات التي تم جمعها إلى المختبر تحت ظروف معقمة ليتم فحصها للعدد الكلي البكتيرى، العد المحتمل للميكروبات القولونية، العد المحتمل للميكروبات القولونية البرازية، العد المحتمل من ميكروب الايشيرشيا كولاي، عدد المكورات العنقودية الذهبية، عدد الميكروبات المعوية وجود السالمونيلا والليستيريا. أوضحت النتائج الاتى : - 1.8 × 710، 2.1 × 610، 2.8 × 610، 3.4 × 610، 1.1 × 710 و 2.7 × 610 خلية / جرام على التوالي للعدد الكلى البكتيريا الهوائية. كما أظهرت العينات التي تم فحصها القيم الوسطية 0، 4.57، 7.9، 3.1، 10.96، 4.1 خلية / جرام على التوالي للميكروبات القولونية، كما أظهرت 0، 2.85، 4.23، 3.3، 5.6، 2.3 خلية / جرام للميكروبات القولونية البرازية. وكانت قيم متوسط الكشف عن الايشيريشيا كولاى 0، 2، 4.75، 2، 5.4 و 2 خلية / جرام على التوالي لكل عينة. وكانت قيم المكورات العنقودية 2.5 × 310 و 2.3 × 310 و 8.2 × 310 و 2.7 × 410 و 2.4 × 310 و 2.1 × 310 خلية / جرام على التوالي. كما كانت قيم الميكروب المعوية 6 × 610 و 1.5 × 410 و 3.3 × 510 و 1.5 × 410 و 8.3 × 310 و 3.2 × 310 خلية / جرام على التوالي. لم يتمكن الباحث من عزل ميكروب الايشيرشيا كولاى , السالمونيلا أو الليستيريا. وقد نوقشت أهمية الكائنات الحية الدقيقة المعزولة و تاثيرها على الصحة العامة وأوصت بالتدابير اللازمة لإنتاج منتجات اللحوم الجاهزة للأكل لحماية المستهلكين من امراض العدوى الغذائية و منها :- 1- رصد الجودة الميكروبيولوجية للحوم المصنعة الجاهزة للأكل تعتبر وسيلة فعالة للوقاية من الأمراض المنقولة عن طريق الأغذية الى الإنسان. 2- يجب التاكد من حصول العاملين فى مجال الاغذية على شهادات صحية تثبت خلوهم من الامراض التى يمكن ان تنتقل عن طريق الغذاء الى الانسان 3- تطبيق نظام الهاسب فى تصنيع الاغذية 4- استخدام طرق جديدة للتعبئة و التغليف باستخدام مواد مضادة للميكروبات 5- يجب على المستهلك معرفة تاريخ الانتاج و تاريخ انتهاء الصلاحية لاى من المنتجات الغذائية التي يستهلكها 6- ان تكون جميع المواد المستخدمة فى تصنيع الاغذية مطابقة للمواصفات 7- يجب على الحكومات ان تراقب مصنعين الاغذية للتاكد من عدم مخالفتهم لقواعد سلامة الغذاء

عنوان رسالة الدكتوراه

تأثير استخدام العبوات والأغلفة المضادة للميكروبات على جودة و سلامة اللحوم

ملخص رسالة الدكتوراه

لا يوجد

جميع الحقوق محفوظة ©امنية احمد محمد احمد