البيانات الاساسيه
السيره الذاتيه
Curriculum Vitae
Personal details:
Name: Omnia Ahmed Mohamed
Profession: Assistant Lecturer –Food hygiene and control department-
Faculty of Veterinary Medicine- Beni-Suef University
Date of Birth: 12/04/1992
Place of birth: Minia, Egypt
Nationality: Egyptian
Sex:Female
Social status: Married with one child
Home address: Beni-Mazar, Minia, Egypt
Work Address: Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Beni-Suef University, Egypt.
E. Mail:
Omnia.ahmednasr@gmail.com
Telephone: 0863787245
Work: 0020/082/2327982
Mobile: 002/01151547978
Academic details-Higher education:
MVSc in Veterinary medical sciences (Hygiene and Control of Meat, Fish, their products and animal byproducts) in 10th April, 2018.
Institution: Faculty of Veterinary Medicine, Beni-Suef University, Egypt.
Dissertation title: "Microbiological risk assessment of ready to eat meat"
BVSc in Veterinary Medical sciences in May, 2014
Institution: Faculty of Veterinary Medicine, Beni-Suef University, Egypt. Final graduation: Very Good
Professional details:
Name of employer: Faculty of Veterinary Medicine, Beni-Suef University, Egypt.
Positions:
1. Assistant lecturer of Food Hygiene and Control from May, 2018 till now
2. Demonstrator Food hygiene and control from March, 2015 till May 2018
Teaching experiences:
At the department of Food Hygiene and Control, Faculty of Veterinary Medicine, Beni-Suef University, Egypt.
Weekly practical Lab of the Food hygiene and control as well as a technical assistance in the undergraduate training courses of Hygiene and Control of Meat, Fish, their products and animal byproducts.
Educational training courses:
1- Enhancement of interactive display skills
2- Morales of scientific research
3- Credit hours system of education
4- Management of research team
5- Competitive projects management
6- Plagiarism checking course
Other skills:
Languages:
- Arabic : Native language
- English: Institutional TOEFL score (577), IELTS score 6
Computer:
- ICDL Certificate
- User of several computer applications and software (i.e. Windows, Microsoft office).
List of publications:
Thesis:
Microbiological risk assessment of ready to eat processed meat.
Omnia.A.M.Ahmed (2018)
M. V. Sc., Thesis, Fac. Vet. Med., Beni-suef Univ.
Research paper:
Microbiological risk assessment of ready to eat processed meat.
FA Khalafalla, FHM Ali, Omnia.A.M.Ahmed
Journal of faculty of veterinary medicine.
عنوان رسالة الماجستير
تقييم الخطورة الميكروبيولوجية فى اللحوم المصنعة الجاهزة للاكل
ملخص رسالة الماجستير
تقييم الخطورة الميكروبيويوجية فى اللحوم المصنعة الجاهزة للأكل
الملخص العربى
تحتل الأطعمة الجاهزة للأستهلاك المرتبة الأولى فى كونها سريعة التناول و هذا الأتجاه الحديث للعصر نتيجة لسرعة الحياة اليومية و هذه الأطعمة يمكن وصفها بأنها حالة من الأطعمة التي تكون جاهزة للاستهلاك الفوري عند نقطة البيع. الأطعمة الجاهزة للأكل يمكن أن تكون الخام أو المطبوخة، ساخنة أو مبردة ويمكن أن تستهلك دون مزيد من المعالجة الحرارية.
ويستهلك مؤخرا عدد كبير من الناس الغذاء الجاهز للأكل، ومن المهم جدا إنتاج أغذية آمنة لمنع التسمم الغذائي البشري، لذلك فإن الممارسات الصحية مهمة جدا في مصنع تجهيز الأغذية.
تم فى هذه الدراسة جمع عدد مائة و عشرون عينة من اللحوم الجاهزة للأكل عشرون من كل (اللانشون ، فرانكفورتر، هوت دوج، بسطرمة، شاورما، اللانشون المدخن) من محلات مختلفة في مدينة بني سويف.
تم نقل العينات التي تم جمعها إلى المختبر تحت ظروف معقمة ليتم فحصها للعدد الكلي البكتيرى، العد المحتمل للميكروبات القولونية، العد المحتمل للميكروبات القولونية البرازية، العد المحتمل من ميكروب الايشيرشيا كولاي، عدد المكورات العنقودية الذهبية، عدد الميكروبات المعوية وجود السالمونيلا والليستيريا.
أوضحت النتائج الاتى : - 1.8 × 710، 2.1 × 610، 2.8 × 610، 3.4 × 610، 1.1 × 710 و 2.7 × 610 خلية / جرام على التوالي للعدد الكلى البكتيريا الهوائية. كما أظهرت العينات التي تم فحصها القيم الوسطية 0، 4.57، 7.9، 3.1، 10.96، 4.1 خلية / جرام على التوالي للميكروبات القولونية، كما أظهرت 0، 2.85، 4.23، 3.3، 5.6، 2.3 خلية / جرام للميكروبات القولونية البرازية. وكانت قيم متوسط الكشف عن الايشيريشيا كولاى 0، 2، 4.75، 2، 5.4 و 2 خلية / جرام على التوالي لكل عينة. وكانت قيم المكورات العنقودية 2.5 × 310 و 2.3 × 310 و 8.2 × 310 و 2.7 × 410 و 2.4 × 310 و 2.1 × 310 خلية / جرام على التوالي. كما كانت قيم الميكروب المعوية 6 × 610 و 1.5 × 410 و 3.3 × 510 و 1.5 × 410 و 8.3 × 310 و 3.2 × 310 خلية / جرام على التوالي.
لم يتمكن الباحث من عزل ميكروب الايشيرشيا كولاى , السالمونيلا أو الليستيريا.
وقد نوقشت أهمية الكائنات الحية الدقيقة المعزولة و تاثيرها على الصحة العامة وأوصت بالتدابير اللازمة لإنتاج منتجات اللحوم الجاهزة للأكل لحماية المستهلكين من امراض العدوى الغذائية و منها :-
1- رصد الجودة الميكروبيولوجية للحوم المصنعة الجاهزة للأكل تعتبر وسيلة فعالة للوقاية من الأمراض المنقولة عن طريق الأغذية الى الإنسان.
2- يجب التاكد من حصول العاملين فى مجال الاغذية على شهادات صحية تثبت خلوهم من الامراض التى يمكن ان تنتقل عن طريق الغذاء الى الانسان
3- تطبيق نظام الهاسب فى تصنيع الاغذية
4- استخدام طرق جديدة للتعبئة و التغليف باستخدام مواد مضادة للميكروبات
5- يجب على المستهلك معرفة تاريخ الانتاج و تاريخ انتهاء الصلاحية لاى من المنتجات الغذائية التي يستهلكها
6- ان تكون جميع المواد المستخدمة فى تصنيع الاغذية مطابقة للمواصفات
7- يجب على الحكومات ان تراقب مصنعين الاغذية للتاكد من عدم مخالفتهم لقواعد سلامة الغذاء
عنوان رسالة الدكتوراه
تأثير استخدام العبوات والأغلفة المضادة للميكروبات على جودة و سلامة اللحوم
ملخص رسالة الدكتوراه
لا يوجد